Doorbraak-je-wilt-gewoon-gelukkig-zijn

I want to break free (Queen)

In mijn praktijk komt ik regelmatig cliënten tegen die bang zijn. Bang voor situaties die zij reeds eerder hebben meegemaakt en die niet goed gegaan zijn. Als je jong bent is dat meestal geen probleem. Je gaat gewoon door en gaat geen situatie uit de weg. Bijvoorbeeld met verliefdheid. Maar hoe vaker wij onze neus stoten hoe voorzichtiger wij worden, bouwen wij zorgvuldig een muur(tje) op en trekken we ons terug. Dit terwijl we eigenlijk wel weten dat je openstellen, en dus jezelf zijn, de enige echte kans is op echt geluk. Zeker in de liefde!

Echter, de meeste mensen zijn bang voor iets wat hun zelfs nog nooit overkomen is! Dat lijkt vreemd maar dat is echt waar! Door verhalen van anderen! Verhalen van je ouders die op die manier ongewild hun eigen angst, frustratie en onkunde aan hun kinderen meegeven. “doe dat maar niet, want ik….”. “begin nooit als zelfstandige”, of juist, “Als je de kans krijgt als zelfstandige te kunnen werken, DOEN!” Afhankelijk van hun eigen ervaring…. Zo worden er ongewild en met de beste bedoelingen struikelblokken meegegeven. Maar ook later, via familie, vrienden, relaties, werk, de maatschappij. Iedereen wil zijn idee op jouw projecteren. Het is jouw taak om goed te blijven kijken of dat ook jouw werkelijkheid is. Dat is nog lastig genoeg…..

We zijn die verhalen gewoon gaan geloven terwijl als we goed onderzoeken wat er nu precies aan de hand is er meestal weinig tot niets van over blijft….. door eigenlijk simpel een stapje naar achter te doen en nog eens goed te kijken.

Neem het voorbeeld van de aarde en de zon. Ik zou toch echt zweren op alles wat mij lief is dat de zon om de aarde draait, ik zie het toch! De zon komt op in het Oosten en gaat onder in het Westen. Terwijl als je uitzoomt heel duidelijk ziet dat de aarde om de zon draait….

In het eerste geval zijn het oude verhalen die nu op DIT moment niet meer opgaan. Het is een andere tijd, andere personen en ontneem jij jezelf de kans op een mooi avontuur!

In het tweede geval doe je aannames en heb je dingen als waarheid aangenomen die op zijn minst een tweede onderzoek waardig zijn.

Hoe dan ook, als je tegen dingen in je leven aanloopt die niet meer lekker voelen of je gaat twijfelen aan dingen is, nadat je nieuwe inzichten hebt verworven, het spannendste deel het nieuwe verkennen door te DOEN!

Nu wordt het spannend en haken de meeste mensen weer af en vervallen weer snel in hun oude patronen. Meestal omdat zij zich (nog) niet op hun gemak voelen in deze nieuw jas. En dat is jammer want zoals mijn oude leraar ooit tegen mij zei:

“Angst is de duizeling van de vrijheid”

De angst laat ons de keuze zien.
De keuze waar wij bang voor zijn maar toch. (is dat angst of nog niet gewend zijn…)

Ondertussen wordt onze maatschappij geregeerd door angst maar wordt je afgerekend als je verteld bang te zijn!
Zo erg, dat er een angst tegen de angst is ontstaan terwijl daar de echte ruimte ligt, daar liggen de mogelijkheden. De kans tot werkelijke groei! De echte persoonlijke winst!!!

Angst is een zegen!
Die angst die ons de enorme vrijheid toont.
Anders gezegd, angst toont ons de enorme leegte.
De leegte die wij zelf, elke dag opnieuw, mogen invullen.
De keuzes zijn oneindig! The sky is the limit!
Wij mogen onszelf, elke dag, opnieuw creëren.

Heb een fijn weekend!

Kees Zoll.
Counsellor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − 12 =