Ik zie, wat jij niet ziet…

Het is grappig hoe een oog werkt. Weet je nog van de lagere school…..

Denk er eens rustig over na dat wat jij denkt te zien als een beeld is in jouw hoofd!
Je zou toch zweren dat je naar buiten kijkt!!!!!
Maar nee, kijk maar naar het plaatje.
We kijken alleen maar naar binnen!

Ik vond dat maar een raar idee en ben eens verder gaan “kijken“ naar wat we nu eigenlijk zien.

Het oog vangt licht op van iets dat weerkaatst vanuit de omgeving. Op het netvlies wordt het licht geregistreerd door miljoenen lichtgevoelige staafjes en kegeltjes. Het leuke is dat we van die “beelden“ ons nog niet bewust zijn. Het zijn eigenlijk nog niet eens beelden!

Pas een fractie van een seconde later, als het licht is omgezet in elektrische signalen die via de oogzenuw naar de hersenen worden geleid en daar omgezet worden het bewuste beelden.

De ogen geven 3 tot 5 x per seconde deze signalen door naar de hersenen. Dat lijkt veel maar er zijn al vele camera`s die veel sneller beelden kunnen verwerken dan onze ogen.

Voordat de interne voorstelling kan beginnen wordt de informatie vanuit de buitenwereld gefilterd! Op onbewust niveau wordt er als het ware een keuze gemaakt welke prikkels door mogen naar de interne voorstelling. Deze informatie wordt gefilterd op basis van onze herinneringen, oude beslissingen, waarden en normen, overtuigingen, ons begrip van tijd/materie/ruimte en energie en zelfs ons taalvermogen.

Op deze manier houden we ons zelfbeeld en wereldidee in stand. Dat geeft aan de ene kant zekerheid in het leven maar kan ons ook aardig in de weg zitten.

Door nu eens goed en zorgvuldig te onderzoeken wat nu echt van ons is en wat het is wat wij onszelf hebben aangeleerd of als waarheid hebben aangenomen, kunnen we tot verrassende nieuwe inzichten komen. Wat 1 keer is misgegaan wil niet zeggen dat het altijd mis zal gaan!

Zo ontstaat dus, langzaam maar zeker mijn nieuwe wereld en een nieuwe belevingswereld!

De, wat Ik noem: de waarheid. Is de situatie die wij waarnemen maar niet kunnen ervaren. Een wereld die onafhankelijk van ons bewuste waarneming bestaat. Ik neem aan dat deze wereld bestaat, maar ik kan er niet strikt zeker van zijn omdat ik die niet in DIE vorm ervaar!

Mijn huidige ervaringswereld kan ik niet ontkennen daar het in mijn bewustzijn verschijnt. Gelukkig heb ik mij steeds meer getraind om te twijfelen wat ik ervaar, dus wat ik zie, voel, hoor en ruik. Zo probeer ik mijn wereld ruimtelijker te maken. Maar het brengt mij ook aan het wankelen, mijn zekerheden, die ik zo angstvallig heb opgebouwd, vallen steeds meer weg. Er blijft steeds minder van over. Het is net alsof er niets van mij overblijft……

Maar ik doe dat wel bewust en vol overgave, soms voel ik de opwinding en soms het verdriet van het wegvallen. Het lijkt wel of het koren nu pas echt in vruchtbare grond is gevallen. En ik sta er zelf bij ….. om het water te geven!

Een klankbord nodig bij jouw onderzoek?

Warme Groet,
Kees Zoll

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + 14 =