blog-kees-je-wilt-gewoon-gelukkig-zijn

Niet alles wat je denkt is waar!

Wij hebben de neiging om ons te identificeren met ons gedrag, onze bezigheden, de rollen die we vervullen. Als iemand ons vraagt: ‘Vertel eens iets over jezelf?’ doen we vaak ‘ben’-uitspraken over onszelf. ‘Ik ben moeder/vader, ik ben accountant, ik ben single, ik ben … jaar, ik ben verlegen.

We krijgen het van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Door onze ouders bijvoorbeeld, die ons verteld hebben: wat ben jij toch onhandig, lastig, slim, dom, lui, ijverig… Familie (broers, zusters), school, vriendjes/vriendinnetjes. Later: je relaties, werkgever, collega`s, je sociale leven etc.

Gedrag versus identiteit

Het lastige met ‘ben’-woorden is dat ze direct terugslaan op uw identiteit. Ik ben zo…. Terwijl ze vaak alleen iets zeggen over uw gedrag, los van wie u als persoon bent. We koppelen dat niet meer los, maar maken van ons gedrag, onze sterkten en vooral ook onze zwakten en belemmerende overtuiging. Ik ben introvert, ik ben opvliegend, ik ben moe, ik ben hier niet goed in, ik stel alles uit, ik ben langdradig, ik ben saai, ik ben dik, ik ben lelijk…

Vaak maken ze u bovendien, zonder dat u het door hebt, machtelozer en hulpelozer dan u in werkelijkheid bent. U identificeert zich zo met uw probleem dat u het wordt. U bent nu eenmaal zo, daar is niets (meer) aan te doen. Uw focus ligt volkomen op uw probleem, los van wie u nog meer bent, met het risico dat u zich er op blind staart en geen uitweg meer ziet. Ik ben zo…

Is er niet veel meer? Dat u humor heeft, weet wat doorzetten is, vrouw bent, of man, moeder, broer, vader, trainer bij voetbal, dat u enorm geniet van tuinieren, dat u het leuk vindt om cadeautjes te geven, houdt van goede gesprekken, en noem maar op. U bent, kunt en doet nog veel meer.

Voelt u het verschil? In het ene geval identificeert u zich volledig met uw probleem, in het tweede geval bent u meer dan uw probleem. U bent Hans, Josje, Nico en u hebt een probleem. Merkt u ook dat er zo een zekere afstand blijft tussen u en uw probleem? Het probleem houdt de juiste proporties (hoe groot soms ook) en u houdt ook de juiste proporties (nl. groter dan je probleem). U hebt er last van en zult ermee aan de slag moeten. Al voelt u dat uw klachten een enorme impact hebben op bepaalde onderdelen van uw leven, u bént het niet. U bent altijd meer dan waar u tegenaan loopt en daarmee staat u er ook altijd een beetje boven.

Op u komt het aan!

U bent de aangewezen persoon bent om eraan te gaan werken. Het is uw probleem en dus uw verantwoordelijkheid om het aan te pakken. Wat heeft u nodig om zich beter te gaan voelen? Minder afhankelijk…. Kruip uit uw afhankelijke rol. Samen kunnen we, van een afstandje, nog eens kijken wat er nu precies gebeurt in uw leven en welke irrationele denkbeelden u daaraan gekoppeld heeft. Als counsellor help ik u zoeken en uw doelen te bepalen en (als coach) help ik u deze nieuwe zienswijze in uw leven te integreren. Besef dat u altijd meer bent dan uw omstandigheden en dat u de regisseur bent én blijft van uw leven, uw gedrag en uw gevoel!

Kees Zoll.
Stresscounsellor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − drie =